Location
Satja Sai centri i grupe

Beograd, Zemun, Novi Sad, Senta

Location
Važne informacije

Oficijalno obaveštenje

Članci

blog details

Spokojan um je izvor velike energije

Umerenost u govoru je izvor velike radosti. Tako su naši drevni mudraci razvijali svoju božansku energiju, kontrolišući čula i pridržavajući se tišine. Kaže se da je zvuk Boga tišina. Ljudi sklapaju oči i sede u meditaciji. Kako treba da meditirate? Treba da se pridržavate potpune tišine. U dubokoj tišini možete čuti zvuk Božjih koraka. Kada sami pravite buku, kako možete čuti Božje korake? Što je vaša tišina dublja, glasnije možete čuti zvuk Božjih koraka. Zbog toga se kaže „Tišina je Bog“. Božji glas možete čuti jedino u tišini. To možete i sami videti – kada zažmurite i potpuno se umirite, onda možete čuti zvuk Oma kako dolazi iz vas. To je zvuk tišine.

Ovaj zvuk je Brahman. Sabda Brahmamaji, čaračaramaji, đotirmaji, vangmaji, nitjanandamaji, paratparamaji, majamaji and šrimaji (Bog je utelovljenje zvuka, pokretnosti i nepokretnosti, svetla, govora, večnog blaženstva, savršenstva, privida i bogatstva). Zvuk je Bog. Kakav je taj zvuk? To je zvuk tišine. U odsustvu zvuka tišine, vaš sopstveni zvuk postaje glasniji. Zato treba da, barem sat vremena dnevno, boravite u tišini. Pridržavajući se tišine, možete nadoknaditi gubitak energije. Na primer, vredno radite celog dana. Kada uveče zaspite, sva čula se odmaraju. Zato što ste čulima priuštili odmor, možete narednog dana sve zadatke da obavite, energično i sa lakoćom. To znači da je odmaranje čula od suštinske važnosti. Kada obezbedite odmor čulima, i um se odmara. Spokojan um je izvor velike energije.

Na jeziku Vedante, to se naziva amanaska, što znači „stanje iznad uma“. Kada um prestaje da postoji? Um nestaje u stanju dubokog sna. Međutim, on postoji u stanju snova. U stanju snova, ume sve stvara, uključujući i sebe. Sušupti ili duboki san, stanje je bez uma. Zato se i zove su-šupti, što znači dubok i dobar san. Osim stanja budnosti, sanjanja i dubokog sna, postoji četvrto, naviše stanje, tj. turija (stanje nadsvesti). Ovo stanje turije daje vam večni mir. Čovek može živeti bez hrane neko vreme, ali ne i bez sna. Zbog toga je san od suštinske važnosti. Nidra samadhi sthiti (san je poput samadija, stanja super-svesnosti). San remete brige i strahovi. Zašto? Po ceo dan govorite, i noću vam isto dolazi, kao odjek. Sve vam se vraća kao odjek, odraz i reakcija.

***

Danas izgleda kao da su ljudske vrednosti iščezle iz čovečjeg srca, a čovekovo ponašanje ne doprinosi njegovom statusu kao ljudskog bića. Čovek misli jedno, govori nešto drugo, a čini nešto sasvim drugačije od oboje. Šta više, on gubi vreme pričajući previše. Stoga on gubi svoju božansku energiju i svetost koju mu je Bog podario. Ne samo to, on gubi sposobnost pamćenja, fizičku snagu i sposobnost koncentracije. Onaj ko previše govori, sklon je nenormalnoj gladi i zato previše jede. Prejedanje ga čini letargičnim, a zbog letargije, postaje nezainteresovan za rad. Takva osoba ne može učestvovati u aktivnostima nesebičnog služenja. Duh služenja je od suštinskog značaja za današnju mladež. Zato oni moraju paziti na umerenost u jelu. Previše jedenja štetno je i za intelekt. Umereno jedenje donosi velike dobrobiti. Valabhbai Patel je imao običaj da kaže: „Jedi manje, radi više“. Zato što se pridržavao ovog načela, mogao je vredno i disciplinovano da obavlja svoj posao. Svi su za njega govorili da je praktičan.

Naši drevni rišiji znali su da se ništa ne može uporediti sa snagom ćutanja. Zato su se oni pridržavali mounam (tišine), pomoću koje su postigli stanje božanskosti. Pridržavanjem ćutanja razvija se duhovna energija. Previše priče vodi slabosti nerava, zbog koje čovek gubi osećaj razlučivanja u pogledu toga šta treba, a šta ne treba da kaže. Što manje govorite, više možete da učestvujete u aktivnostima služenja. Učestvujući u aktivnostima služenja, možete razviti prijateljstvo sa drugima. Šta znači prijateljstvo? To ne znači reći jedno drugom zdravo, zdravo. Pravo prijateljstvo je u tome da se uvek radi zajedno, u svim okolnostima i na svim poljima. Ali danas se takav duh prijateljstva ne može naći u svetu. Ko vam je istinski prijatelj? Samo Bog vam je pravi prijatelj na ovom svetu. Među vašim bliskim srodnicima, poput oca, majke, žene, muža, sina, itd, može biti sebičnosti. Samo Bog vas voli bez trunke sebičnosti i sopstvenog interesa. On od vas ništa ne očekuje. On samo daje i ništa od vas ne uzima. Da bi se dosegao Bog, treba da negujete dobre osobine, dobre navike i dobro ponašanje.

Gde je Bog? Ako se duboko zapitate i sami ćete moći da jasno razumete ovu istinu: Ako vas neko pita za prijateljevu adresu, vi mu date broj kuće i naziv ulice, ili kažete da je odseo u tom i tom hotelu. Ali ko zapravo boravi u toj kući ili hotelu? Samo njegovo telo. Ali, da li je on samo telo? Ne, ne. Onda, gde on boravi? On boravi u srcu. Ljubav je drugo ime za srce. Stoga, svaki čovek živi jedino u ljubavi i vodi svoj život zahvaljujući snazi ljubavi. Sve svoje svakodnevne zadatke obavlja uz pomoć te snage. Od časa kada se ujutru probudi, dok ne ode u postelju, treba da svoje vreme posveti ljubavlju. Gde je njegovo istinsko boravište? U ljubavi. Kada čovek shvati koja je njegova prava adresa, može svoj život oblikovati na savršen način, razvijajući dobre osobine i dobro ponašanje. Može svoj karakter ojačati dobrim rečima, dobrim mislima i dobrim ponašanjem.

Satja Sai Baba