Razvijte duhovnu energiju

Današnji studenti su junaci na rečima, a nule na delu. Život im je, zbog hvalisanja, postao teret. To je neprilika u kojoj su današnji studenti.      (Teluški stihovi)

Govoriti previše - nepoželjno je


Danas izgleda kao da su ljudske vrednosti iščezle iz čovečjeg srca, a čovekovo ponašanje ne doprinosi njegovom statusu kao ljudskog bića. Čovek misli jedno, govori nešto drugo, a čini nešto sasvim drugačije od oboje. Šta više, on gubi vreme pričajući previše. Stoga on gubi svoju božansku energiju i svetost koju mu je Bog podario. Ne samo to, on gubi sposobnost pamćenja, fizičku snagu i sposobnost koncentracije. Onaj ko previše govori, sklon je nenormalnoj gladi i zato previše jede. Prejedanje ga čini letargičnim, a zbog letargije, postaje nezainteresovan za rad. Takva osoba ne može učestvovati u aktivnostima nesebičnog služenja. Duh služenja je od suštinskog značaja za današnju mladež.  Zato oni moraju paziti na umerenost u jelu. Previše jedenja štetno je i za intelekt. Umereno jedenje donosi velike dobrobiti. Valabhbai  Patel je imao običaj da kaže: „Jedi manje, radi više“. Zato što se pridržavao ovog načela, mogao je vredno i disciplinovano da obavlja svoj posao. Svi su za njega govorili da je praktičan.
Naši drevni rišiji znali su da se ništa ne može uporediti sa snagom ćutanja. Zato su se oni pridržavali mounam (tišine), pomoću koje su postigli stanje božanskosti. Pridržavanjem ćutanja razvija se duhovna energija. Previše priče vodi slabosti nerava, zbog koje čovek gubi osećaj razlučivanja u pogledu toga šta treba, a šta ne treba da kaže. Što manje govorite, više možete da učestvujete u aktivnostima služenja. Učestvujući u aktivnostima služenja, možete razviti prijateljstvo sa drugima. Šta znači prijateljstvo? To ne znači reći jedno drugom zdravo, zdravo. Pravo prijateljstvo je u tome da se uvek radi zajedno, u svim okolnostima i na svim poljima. Ali danas se takav duh prijateljstva ne može naći u svetu. Ko vam je istinski prijatelj? Samo Bog vam je pravi prijatelj na ovom svetu. Među vašim bliskim srodnicima, poput oca, majke, žene, muža, sina, itd, može biti sebičnosti. Samo Bog vas voli bez trunke sebičnosti i sopstvenog interesa. On od vas ništa ne očekuje. On samo daje i ništa od vas ne uzima. Da bi se dosegao Bog, treba da negujete dobre osobine, dobre navike i dobro ponašanje. 
Gde je Bog? Ako se duboko zapitate i sami ćete moći da jasno razumete ovu istinu: Ako vas neko pita za prijateljevu adresu, vi mu date broj kuće i naziv ulice, ili kažete da je odseo u tom i tom hotelu. Ali ko zapravo boravi u toj kući ili hotelu? Samo njegovo telo. Ali, da li je on samo telo? Ne, ne. Onda, gde on boravi? On boravi u srcu. Ljubav je drugo ime za srce. Stoga, svaki čovek živi jedino u ljubavi i vodi svoj život zahvaljujući snazi ljubavi. Sve svoje svakodnevne zadatke obavlja uz pomoć te snage. Od časa kada se ujutru probudi, dok ne ode u postelju, treba da svoje vreme posveti ljubavlju. Gde je njegovo istinsko boravište? U ljubavi. Kada čovek shvati koja je njegova prava adresa, može svoj život oblikovati na savršen način, razvijajući dobre osobine i dobro ponašanje. Može svoj karakter ojačati dobrim rečima, dobrim mislima i dobrim ponašanjem.

Kako je Das Ganu došao da ostane u Širdiju


Dok je Baba bio u Širdiju, bio je jedan poklonik po imenu Das Ganu koji je radio u policiji. U Širdiju, Baba je obično slavio Rama Navami (Ramin dan) i Urus zajedno. Ali bilo je nekih muslimana i hindusa koji su pazili na razlike. Jednom takvom prilikom, i Das Ganu je došao u Širdi. Jednog dana, Baba se obratio Das Gauu, „Das Ganu! Ti si dobar pevač. Otpevaj neku pesmu“. Das Ganu je svojim melodioznim glasom otpevao jednu pesmu. Baba je bio zadovoljan i rekao: „Das Ganu! Zašto ne dođeš i ostaneš u Širdiju?“ Das Ganu je obećao: „Sigurno, doći ću i zauvek ostati ovde“. Kada je krenuo nazad u svoj rodni grad, Das Ganu se poklonio Babi i rekao: „Baba! U poslednje tri godine sam se trudio da dobijem unapređenje, i to mi je donele puno brige. Nije mi toliko stalo do novca, ali želim da uživam poštovanje u društvu.“ Onda mu je Baba rekao: „Das Ganu! Tvoj posao je u Širdiju, a ne u policijskoj stanici ili spoljašnjem svetu. Zato moraš doći u Širdi, pre ili kasnije. Ne zaboravi na obećanje koje si mi dao.“
Posle godinu ili dve, Das Ganu je opet došao u Širdi za vreme proslave  Rama Navami i Urus. Baba ga je pitao: „Das Ganu! Jesi li zaboravio na obećanje koje si mi dao?“ Das Ganu je rekao: „Svami! Nisam zaboravio na svoje obećanje. Ali još nisam dobio unapređenje na koje još uvek čekam. Zato moram puno da radim.“ Nakon što je napustio Babu, kada se vratio u stanicu, bio je umešan u slučaj krađe. Kada su pitali Das Ganua o nestalom novcu, rekao je da ne zna ništa o tome. Onda ga je istražitelj upitao: „Kako možete to da kažete kada radite u policijskoj stanici iz koje je novac nestao?“ Das Ganu nije mogao da pruži objašnjenje kojim bi potvrdio da nije umešan u krađu.  Sprovedena je duga istraga o umešanosti Das ganua u krađu. Onda je Das Ganu shvatio: „Pošto nisam ispunio obećanje dato Babi, sada sam izložen svim ovim optužbama“. Zato je dao otkaz i došao u Širdi. Bog štiti čoveka na sve moguće načine. Ali čovek sâm poziva teškoće, jer zaboravlja na Božju zapovest. Sreća i tuga nije nešto što su vam drugi dali. Za vašu sreću i tugu odgovorne su vaše sopstvene misli i ponašanje.

Bog nije u  nekoj udaljenoj zemlji. On je u vama. 
Greh nije negde drugo. On je tamo gde je izvršeno pogrešno delo. (Teluški stihovi)


Nesposoban da shvati ovu istinu, čovek druge krivi za svoje teškoće i o njima loše govori. Njegov intelekt je izvrnut zbog njegovih loših postupaka, i time postaje plen mnogih teškoća i tuga.

Održavajte svoju mladost ispravnom hranom i ponašanjem


Kada je Krišna otišao u svoju mirovnu misiju Kauravama, da bi se izbegao rat opisan u Mahabharati, Sahadeva, najmlađi među Pandavama, veoma se zabrinuo za njegovu bezbednost. Do Krišninog povratka, nije uzeo ni zalogaja hrane pa čak ni gutljaj vode. Kada se Krišna vratio, veoma mu je laknulo da vidi Krišnu živog i zdravog. Sa puno ljubavi je uhvatio Krišnu za ruku i rekao:
Kada si krenuo u Hadtinapuru u svoju mirovnu misiju, želeo sam da izrazim kako se osećam, ali sam ipak oćutao. Molio sam se da sve ispadne dobro po teb,e čak iako tvoja mirovna misija propadne. Jako sam zadovoljan što si se vratio iz Hastinapure. (Teluški stihovi).
„Osećao sam da nije bezbedno da pošaljem svog zeta u Hastinapuru. Iako nisam mogao da otvorim usta da kažem ’ne’, neprekidno sam se molio da se vratiš živ i zdrav.“ Tako Gospodov istinski poklonik  razmišlja i ponaša se. Ni Arđuni se uopšte nije dopadala ideja da Krišna ode kod Kaurava. On je rekao: „Oh, Krišna! Hoće li se Kaurave sa svojim zlim naumom udružiti sa nama? Zašto gubiš vreme u takvom poduhvatu? Dopusti da im kažemo da smo spremni za rat. Davati dobar savet Kauravama je isto što i položiti jasminov cvet  u vatru. Ima li potrebe da se govori o miru, o Gopala? Sada je dosta. Može li se severni pol spojiti sa južnim? Ima li potrebe da se gubi vreme kada je rat neizbežan?“
Kada su se vojske Kaurava i Pandava sukobile na bojnom polju Kurukšetre, Arđuna je pitao Krišnu da odveze kola u središe između dve vojske. Kada je Arđuna pogledao u vojsku Kaurava, video je starije koje je poštovao i bliske srodnike u njihovim redovima. Arđuna, koji je u jednom trenutku hrabro, odvažno i ozbiljno  izjavio da je spreman za rat, sada je bio savladan potištenošću kada je video toliko bliskih i dragih u vojsci Kaurava. „Oh, Krišna! Kako da starije koje poštujem, mog gurua i rodbinu? Vrti mi se u glavi. Nisam spreman da se borim“, rekao je. Pre nego što je izašao na bojno polje, zar nije bio svestan da će se boriti sa srodnicima? Gde je nestao njegov mladalački polet?
Sasvim je normalno da mladi imaju usijane glave i da bivaju poneseni emocijama. Mladost je prolazna; ona je kratak period između detinjstva i starosti, i nestaje kao prolazni oblak. Zašto da se osećate ponosnim na tako kratku životnu fazu? U vreme rata u Mahabharati, Krišni je bilo 76 godina, a Arđuni 74. U to vreme, doba od 70 je smatrano mladošću. Sada se mladošću smatra doba od 18 ili 20. Ljudi u Dvapara jugi mogli su da održe mladalačku snagu čak i kada bi prešli dob od 70 godina. Zašto? Zbog ispravne ishrane i idealnog načina življenja. Koliko je imao godina Bišma, koji je bio glavno-komandujući u vojsci Kaurava? Njemu je bilo 112 godina. Ali danas čovek prerano stari zbog neispravnih navika u ishrani i izvitoperenog načina življenja. I ne samo to, današnja mladež puni glave nepotrebnim i neželjenim mislima. Oni ulaze kroz vrata obrazovnih ustanova da bi stekli obrazovanje.  Ali umesto da postanu vidjatirs (tragaoci za znanjem), postajuvišajartis (tragaoci za svetovnim zadovoljstvima). Oni ne treba da postanu tragaoci za svetovnim zadovoljstvima.

 

Istinsko obrazovanje podaruje prosvetljenost


Svrha obrazovanja izgubiće se u vašoj trci za svetovnim zadovoljstvima. Šta značividja (obrazovanje)? Reč vidja se sastoji iz dva sloga – vid +ja. Vid znači prosvetljenje. Ono što daje prosvetljenje je vidja. Zbog toga, student treba da stekne znanje koje će mu doneti prosvetljenje. Ne treba da traga ni za čim što mu je suprotno. Ali studenti traće svu energiju na preterani govor, zbog čega gube svu energiju svojih čula, koju im je dao Bog, čak i u tako  mladom dobu, kao što su 18 ili 20 godina. Studenti treba da zaštite i održavaju moć svojih čula. Danas čak i mala deca nose naočare, a mladi nose slušne aparate. Šta je tome razlog? Da li je to dejstvo kali doba? To se ne može pripisati dejstvu ovog doba. Gubitak energije zbog  zloupotrebe energije je korenski uzrok svega toga. Današnji studenti ne usredsređuju umove na predmete koji su im neophodni. Umesto toga, oni pune glave nepotrebnim mislima i postaju žrtve bezgraničnih briga. Sve brige koje će im izazvati patnju su potpuno neosnovane. Kakav je oblik brige? To je samo mentalno stvoren srah. Osim ovoga, briga nema neko odvojeno postojanje.
Studenti! Sa hrabrošću i uverenjem, treba da razvijete vrline i dobro ponašanje i postanete idealni studenti. Treba da kanališete princip ljubavi prema svetoj stazi koji je prisutan u vašem srcu. To je put ka božanskom. Zle misli koje vam dolaze u um nemaju vrednosti. Sve vaše loše misli, poput ljutnje, ljubomore, ega, poput uglja su, dok su istrajnost, mir i dobar intelekt poput dragocenih dijamanata. Zar nije budala onaj ko menja neprocenjive dijamante za komad uglja? Mnogo puta sam vam govorio o vrednosti tri P – Purity (čistota, čistoća), Patience (strpljenje) iPerseverence (istrajnost). Tamo gde je čistoća, tamo je i mir. Gde su čistoća i mir, biće i istrajnosti.
Treba svoju moć odlučnosti da iskoristite da drugima činite dobro i da im ne nanesete patnju. Budite rešeni da ispunite samo zadatke koji donose dobrobiti i radost drugima. Razvijte čvrstu rešenost da dosegnete božanskost. Neophodno je da istražujete kako i kada treba da koristite moć odlučivanja. Kada na taj način ispitate stvari, moći ćete na pravi način da upotrebite svoju moć odlučivanja. Ali današnji mladi su poneseni emocijama i deluju nepromišljeno i brzopleto. Bez obzira da li je neko mlad ili star, nikada ne treba brzopleto da deluje. Sve zadatke obavljajte sa mirnim i tihim umom. Pre nego što obavite bilo koji zadatak, treba da se zapitate: „Da li je to dobro ili loše? Da li je ispravno ili pogrešno?“ Izvršite samo one zadatke koje vam savest odobri kao ispravne. Vaša savet je vaš svedok. Ima mnogo naziva za savest, poput čit (svesnost) i osveštenost. Imena se mogu razlikovati, ali je princip jedan te isti. On poprima drugačija imena u zavisnosti od zadatka koji obavlja. Kada je bramin zaokupljen zadatkom pripremanja hrane, onda ga zovu vanta bramin. Kada izvodi puđu, zovu ga puđari bramin, a kada čita almanah, nazivaju ga pančangam bramin. Bramin je jedan, ali različiti nazivi mu se pripisuju u skladu sa poslom koji obavlja. Slično tome, čit, svesnost i savest su različita imena istog principa. Čit je veoma važan. On je blizak satu. U stvari, čitpotvrđuje postojanje sata.  Ovo je čaša. Kako znate da je ovo čaša? Sunčeva svetlost je čini vama vidljivom.  Možete je videti samo dok ima svetlosti. Sunčeva svetlost potvrđuje postojanje čaše. Ali sunce ne sija zahvaljujući  čaši. Isto tako, čitosvetljava satSat znači postojanje. Ono je večno i nepromenljivo. Međutim, čit je ono što potvrđuje da je sat večan i nepromenljiv. Zbog toga treba da sledite svoju savest.

 

Razvijte čvrstu rešenost

S vremena na vreme sam govorio o važnosti četiri F.
Follow the Master
Face the devil
Fight to the end, and
Finish the game.

(Sledite gospodara, suočite se s đavolom, borite se do kraja, završite igru).
Ko vam je gospodar? Savest vam je gospodar. Zbog toga, treba da sledite svoju savest. U stvari, savest je vaš guru i bog. Suočite se sa đavolom sa savešću kao svojim gospodarom. Loše misli su đavo u vama. Treba da ih hrabro pogledate u oči i oterate. Poslednje dve misli kažu: borite se do kraja i završite igru. Koji god da ste zadatak na sebe preuzeli, završite ga sa rešenošću i hrabrošću. Bilo kako bilo, ne odustajte dok ne postignete cilj koga ste se poduhvatili.
Kad ste rešili ono što ste rešili, ne odustajte dok ne uspete. Pošto ste poželeli ono što treba poželeti, držite se te želje dok vam se ne ispuni. Kad ste tražili ono što treba tražiti, ne popuštajte stisak dok to ne dobijete. Kad ste pomislili ono  što treba pomisliti, držite se toga dok ne uspete. Smekšana srca, Gospod će vam ispuniti želje ili, zaboravljajući na sebe, tražite mu svim srcem. Istrajte, uporno i nikada ne odustajte, jer je osobina poklonika da nikada ne uzmakne, zaboravljajući na svoju odluku.
(Stihovi na teluškom)
Ovo treba da bude zavet poklonika. To je prava rešenost. Za kakve zadatke treba da vežbate moć odlučivanja? Treba da koristite svoju odlučnost za obavljanje svetih zadataka, za dobrobit drugih. Nikada ne koristite moć odlučnosti za zadatke koji nisu dobri, ni za vas ni za druge. Uvek pomozi, nikad ne povredi. Studenti treba da budu čvrsto rešeni da se pridržavaju ovog principa. Treba da smatraju Boga za svog jedinog pravog prijatelja. Gita pominje reč suhrut za prijatelja. Šta to zapravo znači? Samo Bog vam pomaže u svim okolnostima, ne očekujući ništa od vas. Zato uvek tražite Njegovu pomoć. Mogu li psi, ma koliko da ih je, biti ravni jednom lavu? Ne, ne. Današnji studenti koriste moć razlučivanja za budalaste poduhvate. To je loš uticaj kali doba.
Jednom su svi jelenovi u šumi organizovali konferenciju. Obraćajući se skupu jelenova, predsednik konferencije je rekao: „Draga moja braćo jelenovi! Na koji način smo mi lošiji od pasa? Oni ne mogu da trče brzo kao mi. Nismo lošiji od pasa, ni po snazi, ni po sposobnostima. Nisu nam ravni ni u skoku. Mi jedemo satvičnu hranu, a oni tamastičnu. Lošiji su od nas po pitanju ishrane i navika. Mi primamo Božju ljubav i imamo sveta i meka srca. I u fizičkom smislu smo veoma jaki. Iako su nam noge male, ako udarimo psa u stomak, ispašće mu creva. Zašto se bojimo pasa kad smo tako snažni i moćni?“ Svi su jednoglasno doneli odluku da se od tog dana više neće bojati pasa. Svi jelenovi koji su prisustvovali ovom skupu, podržali su takvu odluku, govoreći: „Naravno, naravno.“ U međuvremenu, jedan pas u jednom delu šume počeo je glasno da laje kada je čuo zvuk koji je dolazio od toliko jelenova. Čim su čuli lavež, u dvorani ne ostade ni jedan jedini jelen. Svi su pobegli glavom bez obzira. Kakva je to odluka kada se uopšte ne primenjuje? Ljudi se upuštaju u velike priče, a da pri tom ništa ne primenjuju. Zato, nemojte previše govoriti. Kada treba da se jede, ljudi su odmah spremni, a kada treba da se radi, oni put pod noge. To nije dobro. U stvari, treba da bude obrnuto. Treba da budu spremniji da rade nego da jedu.

Obezbedite sebi visok položaj i razvijte dobar karakter 

Mladost je vrlo sveta i božanska faza života. Ona je poput voćke sa slatkim sokom. Nemojte traćiti ovu dragocenu fazu mladosti na loše društvo i upuštajući se u loše postupke. Postignite božansku milost dobrim društvom i razvijajući dobre misli, sveta osećanja i plemenito ponašanje. I vaši roditelji će biti srećni ako se budete ponašali na ovakav, idealan način. Svi roditelji  žele da im deca zarade dobro ime i da polože ispite dobrim ocenama  i dostignu visok rang.
Neki studenti dostižu visoki rang, ali u pogledu svog ponašanju, potpun su promašaj. S jedne strane imaju visok rang, s druge su potpunipromašaj. Njihov rang i ponašanje su u potpunoj suprotnosti. Treba da izbegavaju takve protivrečnosti. Treba da budu na vrhu, i što se tiče ispita, ali i ponašanja. Treba da izbegavaju loše ponašanje i da spreče da im loše osobine uđu u um. Odakle dolaze loše osobine? Previše govorenja je jedan od osnovnih uzroka loših osobina. Kada se sretnete sa prijateljem, samo kažete „zdravo, kako si?“ i mahnete mu u zdrav pozdrava. To je sve. Nema potrebe da se upuštate u previše priče. Kada previše pričate, skloni ste da kažete nepotrebne stvari. Tako gubite i energiju, zbog čega nemate dovoljno energije da obavite zadatak pred sobom kako treba.  Zato se pridržavajte umerenosti u priči, dobro učite i obezbedite dobre ocene.  Umerenost u govoru pomaže razvijanju svetih osećanja. Kao rezultat, možete se uključiti u svete postupke. Previše priče vodi nepotrebnom raspravljanju. Kada slušate nepotrebnu priču, razvićete sklonost da to i sami činite. Nemojte loše govoriti o drugima.“Advešta sarva bhutanam“ (nemojte gajiti mržnju ni prema kome). Nemojte nikoga mrzeti.
Ko je vidjarthi (student)? Onaj koji traga za vidjom je vidjarthi. Studenti treba da zarade dobar glas. Treba da poštuju svoje učitelje i starije. Treba da vole svoje roditelje. To je ono što današnji studenti treba da nauče. Matru devo bhava, pitru devo bhava, ačarja devo bhava (poštuj svoju majku, oca, i učitelja kao Boga). Takva sveta osećanja treba da negujete u srcu. Tek tada ćete upiti u sebe suštinu obrazovanja i shvatiti svetost ove ustanove. Studenti treba da se ponašaju kao studenti. Život je kuća sa četiri sprata. Četiri sprata su: brahmačarja (stanje celibata), grihastha (kućedomaćina), vanaprašta (pustinjaka) i sanjasina (onoga koji se odrekao sveta). Brahmačarja je temelj ove kuće. Kada je ovaj temelj čvrst, ostala tri sprata su takođe bezbedna i sigurna. Ako je temelj nestabilan, celo zdanje će se srušiti. Ako želite da živite idealnim životom kućedomaćina, treba da ojačate temelj u studentskoj fazi. Studenti treba da zarade dobro ime, kod kuće i van nje.
Puko rođenje sina nije prilika za slavlje i deljenje slatkiša.
Otac ne oseća radost što ima sina samo zato što je dete rođeno. Tek kada ljudi hvale njegovog sina zbog njegovih dobrih dela, otac oseća radost! (teluški stihovi).
Prava prilika za slavlje je kada vaš sin stekne dobro ime u društvu, kada svi kažu: „Vaš sin je dobar momak“. Deca treba svojim roditeljima da donesu takvu radost. Roditelji ne teže da imaju decu samo zbog zadovoljstva koje donose deca. Oni žele da njihova deca steknu dobro ime i donesu im radost u starosti.  Bez obzira na stanje dece, roditelji vole svoju decu. Može biti loše dece, ali ne i loših roditelja. Stoga deca treba da pomažu i vole roditelje, te postanu sinovi i kćeri vredni roditeljske ljubavi.

 

Spokojan um je veliki izvor energije

Umerenost u govoru je izvor velike radosti. Tako su naši drevni mudraci razvijali svoju božansku energiju, kontrolišući čula i pridržavajući se tišine. Kaže se da je zvuk Boga tišina. Ljudi sklapaju oči i sede u meditaciji. Kako treba da meditirate? Treba da se pridržavate potpune tišine. U dubokoj tišini možete čuti zvuk Božjih koraka. Kada sami pravite buku, kako možete čuti Božje korake? Što je vaša tišina dublja, glasnije možete čuti zvuk Božjih koraka. Zbog toga se kaže „Tišina je Bog“. Božji glas možete čuti jedino u tišini. To možete i sami videti – kada zažmurite i potpuno se umirite, onda možete čuti zvuk Oma kako dolazi iz vas. To je zvuk tišine. Ovaj zvuk je Brahman. Sabda Brahmamaji, čaračaramaji,đotirmaji, vangmaji, nitjanandamaji, paratparamaji, majamaji and šrimaji (Bog je utelovljenje zvuka, pokretnosti i nepokretnosti, svetla, govora, večnog blaženstva, savršenstva, privida i bogatstva). Zvuk je Bog. Kakav je taj zvuk? To je zvuk tišine. U odsustvu zvuka tišine, vaš sopstveni zvuk postaje glasniji. Zato treba da, barem sat vremena dnevno, boravite u tišini. Pridržavajući se tišine, možete nadoknaditi gubitak energije. Na primer, vredno radite celog dana. Kada uveče zaspite, sva čula se odmaraju. Zato što ste čulima priuštili odmor, možete narednog dana sve zadatke da obavite, energično i sa lakoćom. To znači da je odmaranje čula od suštinske važnosti. Kada obezbedite odmor čulima, i um se odmara. Spokojan um je izvor velike energije.
Na jeziku Vedante, to se naziva amanaska, što znači „stanje iznad uma“. Kada um prestaje da postoji? Um nestaje u stanju dubokog sna. Međutim, on postoji u stanju snova. U stanju snova, ume sve stvara, uključujući i sebe. Sušupti ili duboki san, stanje je bez uma. Zato se i zove su-šupti, što znači dubok i dobar san. Osim stanja budnosti, sanjanja i dubokog sna, postoji četvrto, naviše stanje, tj. turija (stanje nadsvesti). Ovo stanje turije daje vam večni mir. Mnogi student čak ni ne spavaju kako treba jer im um stalno misli na nešto, ovo ili ono. Neki od njih uopšte ne spavaju za vreme ispitnog roka. Ostaju budni celu noć i pročitaju, recimo, dvadeset strana. Ali kakva korist od toga što su pročitali 20 strana kad se, kad se ujutru probude, ne sećaju ni jedne? Dobar, prirodan san, je izuzetno važan za studente. Ne možete zaista napredovati u studijama ako se odreknete sna. Dobro se naspavajte noću, ustanite u 3 ujutru i onda učite, osveženog uma. Nema potrebe da upropastite san. Čovek može živeti bez hrane neko vreme, ali ne i bez sna. Zbog toga je san od suštinske važnosti. Nidra samadhi sthiti (san je poput samadija, stanja super-svesnosti). San remete brige i strahovi. Zašto? Po ceo dan govorite, i noću vam isto dolazi, kao odjek. Sve vam se vraća kao odjek, odraz i reakcija.
Studenti! Pridržavajte se umerenosti u govoru. Govorite samo onoliko koliko je neophodno. Možete sa prijateljem govoriti o predmetima koje proučavate. Nemojte se upuštati u suvišne razgovore. Kada se povežete sa lošim društvom, u početku možda nećete osećati njegov loš uticaj. Ali kasnije nećete moći da ga se oslobodite. Lako je upasti u loše društvo, ali je jako teško osloboditi ga se. Zato se nemojte pridruživati lošem društvu. Istovremeno, nemojte razvijati neprijateljske odnose ni prema kome. Uostalom, koliko dugo ostajete na koledžu? Najviše tri ili četiri godine. Zašto biste razvijali odnose u tako privremenoj fazi?
Zaradite dobro ime i usrećite roditelje. Koliko patnje nanosi vašim roditeljima kada padnete na ispitima? Koliko novca svojih roditelja ćete protraćiti kada potrošite četiri godine umesto dve da biste završili studije? Ne gubite samo novac, već i vreme i energiju. Šta više, sami sebi ćete naneti puno patnje. Protraćeno vreme je protraćen život. Zato se postarajte da ne izgubite ni jedan jedini trenutak. Bićete srećniji kada manje govorite. Ne treba da se bojite ničega na svetu kada ustoličite Boga na oltaru svog srca. Razvijte ljubav prema Bogu i strah od greha. Nemojte se prepuštati grešnim delima.


(Bagavan je zaključio svoj govor bađanom “Bhava bhaja harana…”)